Конституцію вивчаємо, пам'ятаємо, поважаємо





Конституція України була ухвалена 28 червня 1996 року. Конституція складається з Преамбули та 14 розділів (Загальні засади, вибори, права, свободи та обов'язки людини і громадянина, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Правосуддя, територіальний устрій України та інші).
У преамбулі підкреслюється, що ВР України ухвалює цю Конституцію — Основний Закон України від імені українського народу — громадян України всіх національностей.
У Конституції  передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу ВР України. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена.
Конституція України - це не лише закон законів, це серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. 

Вона увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.
     Кожна держава має свою Конституцію і вважає її найціннішим документом, в  якому закладено основу держави — її суспільні й національні цінності, життєво важливі права та свободи громадян. Конституція — це гордість країни, день її прийняття вважається великим святом.
     Готуючись до свята Дня Конституції, 26 червня наша бібліотека  провела правову п’ятихвилинку  «Конституцію вивчаємо, пам'ятаємо,поважаємо» та організувала тематичну поличку під такою ж назвою.
Учні дізналися, що таке права та обов'язки, закони, як вести себе у різних проблемних ситуаціях,  відповідали на запитання вікторини. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літературна мандрівка по творчості Степана Васильченка "Сповнений любові до життя" (140 років від дня народження)

Екскурсія до бібліотеки учнів 2 класу

Книжкова виставка-інсталяція про осінь