Семінар "Духовно-моральні цінності як гармонійна основа процесу формування світогляду дитини"

Проблема духовно-морального виховання особистості завжди була однією з актуальних, а в сучасних умовах вона набуває особливого значення.
9 квітня в Надвірнянській районній бібліотеці для дітей ім. Ірини Яцури відбувся  районний семінар "Духовно-моральні цінності як гармонійна основа процесу формування світогляду дитини".  Відкрила семінар та надала консультацію по цій темі заступник директора ЦБС по роботі з дітьми Марія Ткачук. Вона акцентувала свій виступ на проблемах морального виховання щколярів, на теоретичних основах розуміння духовно-моральних цінностей, які впливають на загальний розвиток дитини. Духовні і моральні цінності поєднані. Людина аморальна не може бути духовною, їй треба закладати якості з дитинства, щоб вона стала доброю, любила ближнього. Цікавим був виступ священника УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці Діви Марії  заступника декана Надвірнянського деканату о. Юрія Зеленчука, який він розпочав з молитви. Отець Юрій розповів про необхідність культурних закладів і значення ролі бібліотек і церкви  у вихованні духовно-моральних якостей дитини. Розповів про добро і милосердя в вирішенні завдання формування стійкої особистості, про виховання доброти і милосердя з раннього дитинства. На завершення священник поблагословив присутніх працівників бібліотек-філій Надвірнянського району на успішне проведення семінару. 
Обмін досвідом з цієї теми у формі презентацій підготували працівники бібліотек району: с. Верхній Майдан (завідувачка філією Галина Токарук), с. Білі Ослави ( зав. філією Надія Гринюк), с. Зелена (зав. філією Надія Осташук), с. Тисменичани (зав. філією Галина Кушнірчук), м. Надвірна провідний бібліотекар районної бібліотеки для дітей Галина Дем'янчук). Вони розповідали про нові та ефективні форми масової роботи. У виступах відбувалась розмова про найцінніше, вічний людський скарб - милосердя та доброту. 
На семінар разом  з своїми активними користувачами Гаврилівської бібліотеки Переріслянської ОТГ приїхала завідувачка бібліотеки Марія Мельник. Під час посту вони організували дитячу Хресну дорогу, душевно та емоційно провадили стації Христових Страждань. Під музичний супровід музкерівника Василя Лацка лунав спів пісень "Чи ти був на Голгофі", "Як шукати маю Бога", "Лине пісня про Ісуса" та інші. Присутні відчули той біль і страждання, які відчував Син Божий, ідучи на смерть. 
Учні 7-в класу ЗОШ №1( кл. керівник Галина Умайло) та учні 5-а класу цієї школи разом з бібліотекою підготували та провели годину духовності "Милосердя і доброта - людства два крила".  Доброта і милосердя - багатоликі. Потреба в них є повсякчас. Уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити в горі й біді - це необхідність кожного християнина. Учень цього класу Олексанр Букатюк розповів про "Книгу Добра", в яку ввійшла його розповідь про хворого однокласника, про те як школярі допомагали йому одержати перемогу над важкою недугою. Також прозвучали пісні "На нашій планеті прекрасній", "Хай добро вам сіється", "Даруй добро", "Промінчик Доброти", "А ми бажаєм Вам добра". Діти декламували вірші та розігрували сценки. Хочеться вірити, що слова доброти почуті на заході юні читачі пронесуть крізь усе життя.




















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літературна мандрівка по творчості Степана Васильченка "Сповнений любові до життя" (140 років від дня народження)

Екскурсія до бібліотеки учнів 2 класу

Книжкова виставка-інсталяція про осінь