Літературна подорож "Всеволод Нестайко - класик сучасної української дитячої літератури"

   Народився Всеволод Зіновійович Нестайко 30 січня 1930 у Бердичеві. Цього року письменнику, класику сучасної української дитячої літератури виповнюється 90 років від дня народження.  Для його творів характерно гумористичне обігравання імен та ситуацій. Найпопулярніший твір — трилогія«Тореадори з Васюківки» («Пригоди Робінзона Кукурузо» [1964], «Незнайомець з 13-ї квартири» [1966], «Таємниця трьох невідомих» [1970].
Батько, Зіновій Нестайко, — народився в Чернелиці; закінчив гімназію в м. Бучач — під час Першої світової війни був січовим стрільцем в австрійській армії. Воював в лавах УГА, попав в польський табір полонених. Працював в Проскурові на цукроварні. 1930 або 1933 р. заарештований радянською владою; загинув у концентраційному таборі.
Мама Нестайка викладала російську мову та літературу. По смерті батька у 30-ті роки переїжджає з сином до Києва, де під час нацистської окупації організовує маленьку підпільну школу. Дід, о. Денис Нестайко — багаторічний декан і парох (УГКЦ) м. Бучач, знаний громадський діяч повіту.
Нестайко закінчує десятилітню загальну середню школу з одною четвіркою в табелі, зі срібною медаллю. Через обставини терору та війни не вчився у п’ятому та дев’ятому класах. Курс дев’ятого класу пройшов самостійно за два місяці. Після школи вступає на слов’янське відділення філологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Всеволод Нестайко закінчує навчання на філологічному факультеті в 1952 році.
У дитинстві разом із сусідом та однолітком Вітасиком Дяченком читали книжки: Миколи Трублаїні («Лахтак», «Шхуна „Колумб“»), Джека Лондона, Жюля Верна, Бориса Житкова, та мріяли стати капітанами далекого плавання. Як виявилось, через особливості зору Нестайко не міг стати моряком, а сусід таки став капітаном.
Його казки, п'єси та оповідання перекладені на німецьку, французьку, англійську і навіть арабську мови і користуються популярністю серед тих, у кого добре почуття гумору. За його творами поставлені фільми. В 1968 році був відзначений в Мюнхені Гран-прі за телевізійний фільм за твір "Тореадори з Васюківки". Його книги не затримуються надовго в бібліотеках, оскільки дітвора давно полюбила гумористичні оповідання цього чудового автора. В бібліотеці проведена літературна подорож "Всеволод Нестайко - класик сучасної української дитячої літератури".

























Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літературна мандрівка по творчості Степана Васильченка "Сповнений любові до життя" (140 років від дня народження)

Книжкова виставка-інсталяція про осінь

Екскурсія до бібліотеки учнів 2 класу