Всесвітній день прав дитини

               
                  

Щорічно, 20 листопада, відзначається Всесвітній день дітей. Кожного року його відзначають у річницю прийняття Конвенції про права дитини.

 
У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам заснувати Всесвітній день дитини, який слід відзначати як день світового братерства і розуміння між дітьми та сприяння благополуччю дітей усього світу. Урядам було запропоновано самостійно вибирати відповідну для цього дня дату. 20 листопада 1959 року Генасамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а 40 років, 20 листопада 1989-го - Конвенцію про права дитини. 
 
Основна ідея Конвенції полягає в найкращому забезпеченні інтересів дитини. Положення Конвенції зводяться до чотирьох основних вимог, які мають забезпечити права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення активної участі в житті суспільства. Головний принцип, який проголошує Конвенція, - визнання дитини повноцінної і повноправною особистістю. 
 
Представник Генерального Секретаріату Ради Європи закликав усі держави-члени вжити ефективних заходів для захисту прав дитини.
 
Також Рада Європи у цей день закликала заборонити фізичні покарання у сім’ї. У той час, коли майже всі європейські країни заборонили використовувати фізичні покарання для дітей у школах та інших дитячих закладах, насильство у сім’ї залишається широко поширеним. Тому, грунтуючись на Рекомендації Ради Європи 1985 року „ Насильство в сім’ї ”, вона закликала всіх членів Ради Європи заборонити застосування фізичного покарання у сім’ї. „ Ми не можемо більше очікувати, а повинні зробити ці рекомендації реальністю за ради майбутнього всіх дітей та довіри до нашої організації ”, - зазначив Представник Генерального Секретаріату міжнародної організації.
 
Саме тому 20 листопада в багатьох країнах світу відзначають свято дитячої радості, благополуччя, світового взаєморозуміння і братерства. Конвенцію підписала 61 країна.











Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літературна мандрівка по творчості Степана Васильченка "Сповнений любові до життя" (140 років від дня народження)

Екскурсія до бібліотеки учнів 2 класу

Книжкова виставка-інсталяція про осінь